Običan bol ili je ipak reč o diskus herniji?


Zdravlje

Imate bol u leđima? Budite se ukočeni i stalno vas boli vrat? Kada se desi da vam se uklešti nervni koren i dođe do pomeranja disurksa u međupršljenskom prostoru onda znajte da je u stvari došlo do poremećaja u slabinskom delu kičme ili kako bi stručnjaci rekli u pitanju je diskus hernija. Naime, diskus hernija se pojavljuje kod ljudi nevezano za godine. Mnoge stručne knjige potvrđuju da skoro 2/3 stanovništva ima problem sa leđima i da se u nekom životnom dobu žali na bolove u slabinskom delu kičme i na bolove u nogama. Najčešći uzroci bolova u nogama povezuju se sa bolovima u slabinskom delu kičme zbog čega diskus hernija može da da bude uzrok ovih bolova.


Zašto nastaje diskus hernija?

Promene, posebno degenerativne u međupršljenskom kolutu,  koje nastaju nekada spontano, a nekada pri opterećenju izazivaju kidanje vezivnog omotača ovog koluta, pri čemu delovi mekog jedra izlaze kroz prekinuti deo omotača i smeštaju se u kičmeni kanal. Na taj način se oštećuju nervni elementi u kičmenom stubu.

Najčešće se javlja diskus hernija u lumbalnom delu kičmenog stuba i uglavnom dovodi do bolova u leđima. Naravno da se najčešće javlja kod radno sposobnih ljudi, pogotovu stanovništva koje ima između 30 i 50 godina, zbog čega među stručnjacima izaziva veliku pažnju. Diskus hernija ne samo da ima socioekonomski, već ima i veliki medicinski značaj.

Glavni simptom koji uzakuje na diskus herniju jeste bol koji se javlja u slabinskom delu i koji se nekada širi i na deo oko nogu, a nastaje nakon nekog opterećenja. Naravno da se nekada diskus hernija javlja i spontano, a to je u situacijama kada je ograničena pokretljivost u lumbalnom delu kičme ili kada je izražena napetost u leđnoj muskulaturi. Tada se otežano osoba kreće, a ima i problem sa sedenjem.

Uzroci i simptomi diskus hernije

Organizam, a i sami diskusi sa brojem godina gube elastičnost, vodu, a degeneraciji diskusa doprinosi i opterećenost prilikom obavljanja težih fizičkih poslova ili kod poslova koji se obavjaju sedeći. Međutim, nisu samo godine starosti uzrok diskus hernije. Brojni su uzroci koji dovode do pojave diskus hernije, a među njima su genetski nasleđena predispozicija, gojaznost, teški fizički poslovi, pušenje, nepovolji makro i mikroklimatski uslovi, ali i stalna izloženost stresu i depresija mogu dovesti do degeneracije diskusa.

Da biste prepoznali simptome koje ima diskus hernija, posebno ako je ona izražena u lumbalnom delu kičmenog stuba treba da obratite pažnju na sledeće bolove: bolovi u nogama i donjm delu leđa, slaba pokretljivost u stopalima, al ii gubitak osećaja u delu kičmenog stuba gde je nervni koren pritisnut. Alarmantni i svakako najteži slućajevi poremećaja diskusa svakako se javljaju zajedno sa poremećajima u stolici i mokraći, ali mogu dovesti i do potencije kod muškaraca.

U svakom slučaju, budite pažljivi i obazrivi. Organizam sam trpi koliko može, a kada se pobuni, onda je već kasno. Zato se potrudite da na vreme povedete računa o svom zdravlju. Ne kaže se slučajno u našem narodu bolje sprečiti nego lečiti, zato reagujete na vreme.






Srodni tekstovi:


Šta je isplativije – grejanje na ugalj, pelet ili drva?

Kada samostalno brinete o svom grejanju, onda je nemoguće da se ne zapitate koji sistem će biti dovo...

Detaljnije

Koji su to "must have" alati za samostalne popravke u kući?

Bez obzira da li ste iskusan „uradi sam“ entuzijasta ili tek počinjete da se bavite popr...

Detaljnije

Šta treba da znate prilikom kupovine satova?

Jeste više old fashion tip ili sasvim moderan tip osobe koji za sve, pa čak i merenje vremena...

Detaljnije

Upala krajnika kod dece - uzroci, simptomi i lečenje

Krajnici su dva limfna čvora koja se nalaze na svakoj strani zadnjeg dela grla. Oni deluju kao odbra...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS