Nekretnine kao investicija


Ekonomija Ekonomija


Interesantna je činjenica da se skoro 80% građana odlučuje na kupovinu stana na kredit. Verovatno mnogo pristupačnije rešenje od kupovine za keš, jeste upravo stambeni kredit. Za neke je to investicija na duži period, dok je većina primorana da se obrati banci za pomoć pri kupovini nekretnine. 

Vlasnici nekretnina u njima vide siguran izvor prihoda, obzirom da je velika potražnja, pogotovo u većim gradovima, gde su manji stanovi „na ceni“. Za stambene jedinice manje kvadrature su svakako najviše zainteresovani studenti i mladi parovi. I dok jedni iznajmljuju stambeni prostor, većina mladih se danas odlučuje upravo na kupovinu svoje prve nekretnine.


Idealna lokacija za kupovinu i izdavanje stana

Svakako da se mladi bračni parovi sa decom najradije opredeljuju za nekretnine u čijoj neposrednoj blizini se nalaze vrtići, škole, parkovi i prodavnice. Ukoliko je naselje dobro povezano i sa ostatkom grada, cena nekretnine može samo da ide gore.

U poslednjih nekoliko godina sve više stranaca se opredeljuje za Beograd kao mesto za život. Za njih je najbitnije da se stan, po mogućstvu luksuzan, nalazi na atraktivnoj lokaciji, što bliže poslu, kako ne bi provodili previše vremena u gradskom prevozu ili u putu.

Prosečan mladi bračni par sa decom se radije opredeljuje za delove grada poput Novog Beograda, Miljakovca, Mirijeva ili Zvezdare, a obzirom da je tržište nekretnina u porastu u poslednjih nekoliko godina, i cene stanova koji se izdaju su porasle. Pogotovo ako je nekretnina na dobroj lokaciji. Posmatran kao ogromno tržište za izdavanje stanova Beograd svakako ima veliki izbor nekretnina, od garsonjera sa svega par kvadratnih metara pa sve do luksuznih petosobnih stanova ili vila od sto i više kvadrata.


Nekoliko bitnih činjenica za prve vlasnike nekretnina

Za koju god opciju kupovine stana da se odlučite, keš ili kredit, ukoliko vam je to prva nekretnina u vlasništvu, morate imati na umu nekoliko činjenica.

Pri kupovini nekretnine plaćaju se dve vrste poreza, porez na prenos apsolutnih prava i porez na dodatu vrednost, poznatiji kao PDV. Koji ćete porez platiti zavisi od toga da li je nekretnina nova i prodavac u sistemu PDV ili nekretninu kupujete od fizičkog lica (kupovina starog stana).

Ukoliko vam je to prva nekretnina koju stavljate u svoje vlasništvo, a ranije niste imali svojinski deo u porodičnoj kući ili stanu, onda ste vi prvi vlasnik i Zakon propisuje određene olaškice pri kupovini. Imate pravo ili na povraćaj PDV pri kupovini nove nekretnine, ili na oslobađanje od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava pri kupovini stana iz stare gradnje.

Ukoliko vam ovo nije prva nekretnina ili ste imali ranije svojinski deo na nekoj nekretnini, u obavezi ste da platite jedan od ovih iznosa. Porez na dodatu vrednost plaćate praktično pri kupovini nove nekretnine. On je predviđen Zakonom o porezu na dodatu vrednost, uračunat u postojeću cenu stana i iznosti 10% od ukupne vrednosti. Ukoliko kupujete novogradnju direktno od investitora, oslobođeni ste plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, tačnije možete zahtevati povraćaj PDV jer ste isti platili kroz ugovorenu cenu stana.

Pravo na povraćaj ostvarujete preko nadležne filijale Poreske uprave, koja mora biti na teritoriji iste opštine na kojoj se nalazi privredni subjekat koji vam je i prodao nekretninu.

Porez na prenos apsolutnih prava iznosi 2,5% od ugovorene cene nekretnine, i njega ste dužni da platite najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema. Plaća se na teritoriji opštine na kojoj se nalazi stan.




















Srodni tekstovi:


Kreveti-mesta u kojim provedemo trećinu života

Koliko udoban krevet može da utiče na kvalitet života već je opštepoznata činjenica. Ono &sca...

Detaljnije

Kako digitalno doba i savremena tehnologija uticu na knjigovodstvene agencije i proces poslovanja?

Savremeno poslovanje iznedrilo je nove načine proizvodnje, brže i jednostavnije rešavanje pro...

Detaljnije

7 stvari koje treba da znate o Baliju pre nego što ga posetite

Bali je nesumnjivo savršeno mesto za one koji žele da iskuse tropski raj sa pomalo svega. Od ...

Detaljnije

Šta učiniti ako ste izgubili posao i kako pronaći novi

 Gubitak posla je izuzetno stresna životna situacija koja izaziva niz nelagodnih osećaja i nega...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS