Na šta sve treba da obratite pažnju ukoliko otvarate privatnu ORL ordinaciju?


Ekonomija Ekonomija

Svaka vrsta privatnog posla nosi sa sobom određene prednosti, ali i rizike, posebno kada je reč o delatnosti koja se bavi zdravljem ljudi, poput medicine. Zakonom o zaštiti zdravlja su definisana određena pravila i procedure kojih se svi koji planiraju ovim poslom da se bave moraju striktno pridržavati.

Ako razmišljate da u bliskoj budućnosti osnujete privatnu ORL ordinaciju, treba da znate da je sam proces otvaranja specifičan i nešto složeniji u odnosu na započinjanje privatnog biznisa u drugim granama. Razlog za to je jednostavan. S obzirom da je reč o poslu koji podrazumeva pružanje zdravstvenih usluga, mora se poštovati odgovarajuća zakonska regulativa.

Ono što nas definitivno čeka u nekom narednom periodu je spajanje privatnog i državnog sektora kada je u pitanju zdravstvena zaštita građana. To znači da će svi pacijenti moći da biraju gde žele da se leče, u privatnoj ili državnoj ordinaciji, naravno uz uslov da im je zdravstvena knjižica overena.


Pitanje koje se javlja: Kako ćete se snaći kao privatni vlasnik ORL ordinacije? 


Biti sam svoj gazda u današnje vreme je veoma hrabro, posebno ako ste u takvoj branši gde je konkurencija velika. Pored početnog sopstvenog kapitala koji je neophodan za pokretanje privatnog biznisa, veoma je važno da posedujete preduzetnički duh, kao i da budete dovoljno motivisani i željni da uspete u svom poslu.

Svaki početak je težak i potreban je mukotrpan rad da bi se postigao određeni rezultat na duži vremenski rok. Bilo bi dobro da po nečemu budete prepoznatljivi kako biste pobedili konkurenciju. To na primer može biti sam pristup pacijentu što često ima presudnu ulogu kada se bira doktor za uho, grlo i nos.


Na kakve sve zakonske propise treba obratiti pažnju?


Sve oblasti imaju zakonom određena pravila koja moraju biti zadovoljena kada se započinje privatni posao. Tako na primer, kod otvaranja ORL ordinacije mora se paziti na veličinu prostora (mora biti najmanje deset kvadratnih metara), zatim o  podnim oblogama koje bi bilo poželjno da budu napravljene od takvog materijala da se može jednostavno održavati. Takođe, vlasnici ORL ordinacija treba da vode računa o temperaturi u svojim ordinacijama. Preporučuje se da to bude optimalna temperatura između 18 i 25 stepeni i to tokom cele godine.


Stručan kadar – veoma bitna karika svake privatne ORL ordinacije


Ako otvarate privatnu orl ordinaciju, a po struci niste lekar specijalizovan za ovu vrstu oblasti neophodno je da pronađete kompetentno osoblje u skladu sa strukom. Najpre, to mora biti jedan lekar – specijalista za ORL sa određenim iskustvom, koji će se ujedno voditi kao osnivač ordinacije. Pored njega možete da uposlite i jednog tehničara, tj.asistenta koji će pomagati lekaru prilikom intervencija, zakazivati termine i sl.


Odgovarajuća medicinska oprema je isto tako važna


Da biste se upustili u ulogu privatnog vlasnika jedne orl ordinacije, morate da imate odgovarajuću medicinsku opremu koja ispunjava sve zadate kriterijume. Na vama je da odlučite da li će to biti nova ili polovna oprema. Za polovnu opremu biće vam potrebna potvrda o njenoj ispravnosti.

Nadamo se da smo vam barem približno prikazali uslove za otvaranje privatne orl ordinacije.






Srodni tekstovi:


Dubak – oslonac za vašu bebu

Dubak je jedan od omiljenih komada opreme za bebe starijih generacija roditelja. I danas je populara...

Detaljnije

Praktični saveti za čišćenje i održavanje automobila

Čistoća i održavanje automobila nije samo estetsko pitanje, već i faktor koji direktno utiče na njeg...

Detaljnije

Promene na koži: Kada treba da se zabrinemo i odreagujemo?

Koža je naš najveći organ i prolazi kroz različite promene tokom života koje mogu biti uzroko...

Detaljnije

Mini vodič za sve kreativne i talentovane ljude

Biti talentovan je dar koji nam je dat na rođenju. Talentovanost se ne može učiti, ne može se kupiti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS