Kako napraviti harmonika vrata


Dom Dom

harmonika vrata

Mnogo toga što nam je potrebno u domu deluje da ne možemo sami da napravimo, bez pomoći majstora ili čak njihovog čitavog tima. Međutim, iako deluje nestvarno, moguće je napraviti i najrazličitije predmete bez pomoći stručnjaka. Važno je samo imati volju, ideju, motivaciju i materijal. 

Napraviti harmonika vrata izgleda teško i komplikovano. Ali, kada razmotrite detaljno šta vam je sve potrebno da kupite, napravite strategiju izrade i skicirate vašu zamisao, uvidećete da to nije uopšte zahtevno. Još na sve to, kada uporedite cene gotovih harmonika vrata i troškove ako sami pravite, utvrdićete pojavu velikih ušteda koje ostvarujete samostalnom izradom.

Šta vam je sve potrebno za izradu harmonika vrata?

Da biste napravili harmonika vrata, pored volje i želje, potrebno je da imate odgovarajući materijal, alate i uređaje. Od materijala nabavite drvo, jer je najjednostavnije za obradu i oblikovanje, a traje dugoročno. To mogu biti nove obrađene daske, ili neke stare, a da ih ima u dovoljnom broju i da nisu oštećene. Pored drveta, od koga će se napraviti harmonika vrata, potrebno je da imate šrafove, eksere i lepak, kao i šarke kojima ćete povezati svako krilo na vertikalnom delu. Od alata ne zaboravite lenjir, metar, šravcigere, olovke i četku za lepak. Kada govorimo o uređajima, poželjno je da imate ili pozajmite električnu bušilicu, šmirglu i uređaje za profesionalno sečenje drveta. 

Kako samostalno napraviti harmonika vrata?

Da bi se izradila harmonika vrata, prva stavka jeste precizno i jasno merenje prostora na koji ugrađujete – otvor ormara, garderober ili zid. Vertikalnim merenjem dobićete potrebnu dužinu drveta, dok horizontalnim dobijate širinu drveta. Odlučite na osnovu ukupne površine prostora koliko ćete krila vrata da imate: tri, četiri ili više. Ukoliko se odlučite za harmonika vrata od četiri dela, potrebno je da imate svaki odvojen deo u obliku pravougaonika, sastavljenog od daski, koje prethodno isečete u potrebnoj dužini i širini. Savet je da, iako je drvo kvalitetno i ima debljinu, čak postavite dupli pravougaoni ram, kako bi vrata bila što čvršća, ali i izgledala kao klasična vrata. Obavezno dobro premažite lepkom svaki deo drveta i dobro pritisnuti i spojiti. Nakon sušenja, obavezno pređite električnom ili papirnom šmirglom, kako bi ste izravnali površinu i odstranili sve čestice. Po želji prelakirajte ili prefarbajte ramove. Izradite četiri identična pravougaonika, a zatim stavite najmanje po tri šarke između svakog rama, pričvrstite šrafovima i proverite da li se pokreću jednako. Takođe, sa gornje strane postavite po dva šrafa klizača, koji će se nakačiti kada se budu postavili na otvor i klizati po nameštenoj metalnoj lajsni. Kada završite pričvršćivanje, ostalo je da ste popuni unutrašnjost rama harmonika vrata: drvetom, staklom ili nekim drugim materijalom, koji će se postaviti bušenjem, lepljenjem ili pričvršćivačima sličnim kao što postoje na ramovima za slike. Zatim se vrata ugrađuju u otvor gde je predviđeno, ali obavezno vodite računa da prva vrata sa leve i sa desne strane moraju pri dnu biti zakačena na šarke koje ćete staviti na zid otvora sa donje strane, da bi bila povezana sa mestom ugradnje. Sa gornje strane zida postavite metalnu lajsnu na koju stavljate klizače, vodeći računa da postavite vrata horizontalno pod pravim uglom. Tada proverite da li harmonika vrata funkcionišu kako treba. To je sve od aktivnosti koje imate. 

Harmonika vrata nije teško napraviti. Nije vam potrebno puno vremena, ni novca, što daje prednost uvek samostalnom načinju rada u odnosu na kupovinu novih predmeta za vaš dom. Prateći navedene savete, imaćete savršena harmonika vrata izrađena u jednom danu.






Srodni tekstovi:


Masna kosa - simptomi i uzroci preteranog mašćenja kose

Masna kosa predstavlja čest problem koji pogađa mnoge ljude, uzrokujući frustracije i negativno utič...

Detaljnije

Razlike između TFT, LCD i Plazma monitora

Ako razmišljate u duhu ovog 21. veka, onda je bitno da tehnika koju posedujete ide u korak sa...

Detaljnije

Momo Kapor – slikar, književnik i novinar

Rođen je u Sarajevu  1937. godine a preminuo u martu 2010. godine u Beogradu, u sedamdeset i tr...

Detaljnije

Prevara u vezi - od sumnje do prisluškivanja

Visok broj sklopljenih brakova se završi prevarom. Iako neka istraživanja naginju jednom polu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS