Kako izračunati troškove za podstanarski život?


Ekonomija Dom

Odluka da se izdvojite od roditelja ili cimera i da počnete da samostalno živite u iznajmljenom stanu jeste krupna stvar. Ipak, postoji nekoliko stvari koje bi morali da imate na umu pre nego što donesete tu odluku. Evo o kojim stvarima je reč:  


Troškovi trenutnog stanovanja

U zavisnosti od toga na koji način trenutno stanujete i na koji način se izdržavate, ali i onoga što želite da bude vaš stil stanovanja u budućnosti, trebalo bi da znate da možete da imati različite nivoe troškova stanovanja. Pri tome, ono što je bitno da znate da se u te troškove ne ubira samo kirija za stan, već i mnogi drugi troškovi.  

I zato, pre nego što napravite sledeći potez, dobro je da imate osećaj šta sve možete da očekujete po pitanju osnovnih životnih troškova.

Nekoliko tekućih troškova koje treba predvideti i uračunati u vaš budžet su:


Mesečna kirija i depozit

Mesečna kirija predstavlja iznos koji ćete na mesečnom nivou da plaćate vašem stanodavcu. Pored kirije za izdavanje stanova, ono na šta bi trebalo da mislite jeste i depozit za stan. Depozit se najčešće traži u visini od jedne kirije i daje se kao zalog stanodavcu da će enterijer stana ostati neoštećen i da će svi računi biti plaćeni. Depozit stanodavac može vratiti po izlasku iz stana i izmirivanja svih obaveza od strane podstanara, ali se može iskoristiti za izmirivanje poslednje kirije ili preostalih računa. 


Komunalije

Računi za komunalne usluge, poput centralnog grejanja, struje i vode, plaćaju se na mesečnom nivou i njihov iznos može u velikoj meri da varira u zavisnosti od kvadrature stana, ali i kraja u kojem se taj stan nalazi. Neki stanodavci uključuju i komunilije u iznos mesečne kirije, ali to su retki slučajevi. Pored osnovnih komunalija, treba proveriti da li postoje i troškovi za održavanje zgrade, parking, kao i cena interneta, kablovske televizije i telefona. 

Uzimanjem u obzir svih ovih troškova unapred poštedećete sebe dodatnog stresa dok planirate svoj budžet za samostalno iznajmljivanje stana.  


Kako obračunati budžet za samostalno stanovanje?

Da biste stekli realni osećaj koliko ćete novca morati da uštedite i izdvajate na mesečnom nivou pre nego što počnete da živite u vašem budućem podstanarskom stanu, uzmite u obzir sve navedene faktore. Takođe, imajte u vidu i troškove prevoza, a naročito u slučaju da se zbog manjih troškova odlučite za neki udaljeniji deo grada. Generalno, ono što je najvažnije kada jednom napravite računicu jeste da troškovi stanovanja ne bi smeli da prevazilaze trećinu od vaših mesečnih prihoda.


Imajte u vidu i ostale troškove

Pored osnovnih troškova, uračunajte i druge račune koje inače plaćate. Bilo da li su u pitanju studentski zajmovi, rata za automobil, usluge mobilnog telefona ili mesečne pretplate za teretanu. 

Ukoliko shvatite da ukupna cifra prevazilazi vaše mogućnosti, imate par opcija: jedna je da pronađete načine da prilagodite način života i da smanjite svoje troškove, a jedna od tih opcija može biti i da odložite svoju selidbu dok ne povećate svoje prihode. 






Srodni tekstovi:


Ugaone kade salon kupatila Alvos

Za mala kupatila, male i kade Mali prostor i njegovo sređivanje danas nije više tako te&...

Detaljnije

Šta je potrebno znati pri kupovini rolo zavese?

Pri uređenju enterijera zavese su bitan detalj. Tepih i zavese su bitat segment pri kvalitetnom živl...

Detaljnije

Kako odabrati auto školu

Napunili ste dovoljn godina za polaganje vožnje, onda je pravo vreme da se raspitate i detaljno info...

Detaljnije

NOVOGODIŠNJI POKLON KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU BAKU ILI DEKU - PERSONALIZOVANI ZIDNI KALENDARI

Znamo da mislite da su zidni kalendari ostali u prošlom veku, ali verujte nam na reč - varate...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS