GDE SE SVE PRIMENJUJU ZAŠTITNE NAOČARE? I ZAŠTO SU TOLIKO VAŽNE? OBLASTI PRIMENE, SVRHA I FUNKCIJA


Dom Građevinarstvo

Primena zaštitnih naočara u različitim sferama života je potekla iz potrebe da se zaštitimo od različitih zračenja, čestica, vode, hemikalija, povreda i slično. Zato postoji više oblasti u kojima se one danas koriste i čija se suština ne razlikuje puno, glavna uloga je zaštitna, ali im je namena drugačija. 

U nastavku teksta donosimo vam oblasti u kojima se danas učestalo koriste zaštitne naočare: 

U MEDICINSKE SVRHE

Posebno je porasla popularnost zaštitnih naočara u medicinske svrhe poslednje dve godine koliko i traje pandemija izazvana virusom kovid 19. Dakle, ranije su se one koristile u operacionim salama, na infektivnim odeljenjima, ali dominantno u laboratorijama gde se radi sa različitim hemikalijama. Od razvoja pandemije i potrebe da se nađu adekvatni načini da se zaštitimo od zaraze virusom, pored preporučenih maski i vizira, mnogi su preporučivali i upotrebu zaštitnih naočara. 

SPORTSKE ZAŠTITNE NAOČARE

Ako malo bolje razmislite videćete da dosta sportskih aktivnosti zahteva zaštitne naočare. Česta su pojava u snežnim ili zimskim sportovima (radi sprečavanja dolaska do ,,snežnog“ slepila i zaštita od ledenih čestica koje lete sa zemlje), ali koriste se i u plivanju (gnjurenju) – tada štite da voda prodre do očiju jer ukoliko je slana ili hlorisana može iziritirati oči ili zamagaliti vid. Doprinosi i tome da plivači i gnjurci bolje vide pod vodom. Može se reći da u sportske zaštitne naočare spadaju i one koje koriste vozači motocikla i bicikli kada se profesionalno bave ovim sportom kako bi smanjili mogućnost oštećenja i iritacije oka koje mogu biti izazvane vetrom koji nastaje pri bržoj vožnji, a koji sa sobom može nositi prašinu i insekte koji i te kako mogu iziritirati vaše oči. 

ZAŠTITNE NAOČARE KAO DEO OPREME ZAŠTITE NA RADU

Onima koji se bave obradom drveta ili zavarivačkim poslovima, odnosno ukoliko rade sa bušilicama i motornim testerama, obavezan deo zaštitne opreme na radu su upravo zaštitne naočare. One štite oči i predeo oko njih od prodora čestica i oštećenja vida. Moraju biti napravljene od izdrživog materijala, visokootpornog na lomljenje i oštećenja koja mogu da izazovu komadi metala, drveta, plastike, betona ili bilo čega drugog opasnog sa čime radite. Sa druge strane većina zaštitnih naočara ovog tipa ima neku vrstu ventilacije koja ima ulogu u sprečavanju nakupljanja znoja unutar naočara i zamagljivanja njihove površine. Posebne su one koje se koriste kod zavarivanja i obično su zatamnjene jer štitne ne samo od prodora čestica, več i od toplote i optičnog zračenja. 

ZAŠTITNE NAOČARE ZA DIGITALNE UREĐAJE

Ovaj proizvod je u sve većoj potražnji s obzirom da svakodnevno gledamo u svoje pametne telefone, na poslu u kompjutere ili laptopove i naše oči i vid izloženi su ovim uređajima skoro svakodnevno. Zaštitne naočare ovog tipa trebalo bi da štite oči i vid od zračenja koje reprodukuje gledanje u digitalne uređaje, ali i da time smanji zamor i naprezanje očiju, te da nam poboljaša kvalitet sna koji gledanjem u digitalne uređaje može da se poremeti. Ove naočare su nalik naočarama za vid, ali njihova stakla izgrađena su posebno tako da eliminištu neželjene ekfekte ,,plavog svetla“ i refleksije ekrana. Moguće je kombinovati zaštitna stakla sa onim koje već nosite zbog određene dioptrije, a moguće je i da kupite ova zaštitna stakla iako ne nosite uobičajene naočare za korekciju vida. Neki ih biraju i kao modni trend. 








Srodni tekstovi:


Razlozi iz kojih je servo pogon tako značajan za kontrolu mašina

Moderna tehnološka otkrića rasprostranjena su u brojnim sferama života i obavljanja delatnost...

Detaljnije

Ureaplazma - infekcija koju možda imate, testirajte se obavezno

Ukoliko imate česte urinarne ili genitalne infekcije, bilo bi dobro da se testirate na ureaplazma ba...

Detaljnije

MALO KUPATILO – VELIKO UŽIVANJE!

Uređenje kupatila je bitna stavka u vašem domu. Iako se čovek tu najmanje vremena zadržava, u...

Detaljnije

5 najčešćih pitanja koje postavljate advokatima u Beogradu

Neretko se delatnost advokata vezuje samo za pokretanje parnica, podizanje tužbi, žalbi i sl. Međuti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS