Dobar i loš holesterol: Osnovne činjenice koje treba da znate


Zdravlje

Kada analize pokažu da vam nešto nije u redu sa holesterolom, onda nastaje ta vrsta blage panike. Tada krenete da istražujete dalje, "guglate" sve o holesterolu, o tome kako možete da se izlečite. Jedno je sigurno, paniku ne treba da pravite, sve može da se reši. To uvek imajte u vidu. Ali, tačno je da treba da se informišete, jer onda znate koji su vaši sledeći koraci, kako treba da se postavite, kako treba da funkcionišete odnosno koje zdravstvene mere da preduzmete, i samo tako ćete ići i ka izlečenju.

Ne postoji samo jedan holesterol, već dve vrste

Pre svega, treba znate da postoje dve vrste holesterola. Stručno, one se nazivaju: LDL I HDL holesterol. Šta znače ovi nazivi? U našem organizmu postoje dve vrste holesterola, jedan se označava kao dobar, drugi se označava kao loš. LDL holetereol se označava kao loš holesterol, čijim povećanjem dolazi do komplikacija. To znači da LDL holesterol mora da bude u granicama normale da biste se vi osećali dobro i da bi sve u vašem organizmu dobro funkcionisalo. Kada je u pitanju HDL holesterol, onda treba da znate da je to dobra vrsta holesterola. I ukoliko imate višak ovog holesterola to je čak i dobro. S druge strane, nije dobro da smanjite ovu vrstu holesterola. Kažemo "smanjite", zato što vi možete direktno da utičete na to smanjenje i to nezdravim načinom života.

Šta se dešava kada je loš holesterol povećan?

Kada je loš holesterol povećan onda to znači da može da dođe i do viška masnoća u arterijama, kao i u kapilarima, a logično je da to dovodi i do srčanog ili moždanog udara i to ne naravno u svim situacijama. Ne treba naravno ići u krajnost i očekivati da se to desi svaki put kada imate povećan holesterol, ali je sasvim realno i očekivano da i to može da se dogodi. Zašto? Ukoliko nastavite sa lošim životnim navikama, sasvim je logično da samo pogoršavate situaciju. Međutim, moramo da navedemo da na povišen loš holesterol ne utiče samo ishrana, već da važnu ulogu igra i genetska predispozicija. I nemojte sada da pomislite da vi tu ne možete ništa ukoliko vaša majka ili vaš otac, ili baba ili deda, ili bilo ko u porodici ima povećan holesterol. Vi možete to preduprediti zdravijom ishranom i generalno zdravijim načinom života.

(Ne)očekivano - na povećanje holesterola mogu da utiči i stresne životne situacije

Za nekoga očekivano, za nekoga ipak ne, ali treba napomenuti da na povećanje holesterola može da utiču i stresne životne situacije, sa kojima se neko susreće gotovo svakog dana. Previše posla, gužve, neplaćeni računi, svađe i agresija, sukobi, nerazumevanja... Da, loše je nervirati se svakog dana zbog različitih drugih posledica, međutim, nekome je jako teško da to promeni. Ipak zbog vašeg zdravlja, treba da budete pažljivi.

Da li može da se reguliše?

Naravno da može i na to možete sami da utičete. Ako je loš holesterol baš izvan granica normale, onda ćete verovato od doktora dobiti i određene lekove koje treba da pijete, ali ćete dobiti i savete i uputstva kako treba da se ponašate da biste zaustavili taj proces, odnosno da biste holesterol doveli u normalu. Već je rečeno nekoliko puta u ovom tekstu, ali nije na odmet da ponovimo - promenom stila vašeg života, promenićete, odnosno poboljšaćete i kvalitet. Mislite o tome.Srodni tekstovi:


Praćenje ovulacije kao metod planiranja porodice

Praćenje ovulacije je metod praćenja plodnih dana u okviru menstrualnog ciklusa koji parovi koriste ...

Detaljnije

Pozitivne stvari vezane za kolica za bebe

Mnogi roditelji se danas razmišljaju da li da kupuju kolica za bebe ili da jednostavno svoju ...

Detaljnije

Kako prepoznati lajmsku bolest?

Verovatno su mnogi čuli za ovu vrstu oboljenja. A treba znati da lajmska bolest nastaje usled uboda ...

Detaljnije

Gde kupiti zastavu republike Srbije?

Često smo svedoci, naročito poslednjih nekoliko godina da se zastave naše zemlje ističu svugd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS