Da li su vam potrebne multifokalne naočare?


Zdravlje Zdravlje

Progresivna stakla

Tokom života, još od detinjstva, nekome je potrebna korekcija vida uz naočare ili nošenje sočiva, kako bi video jasno i konkretno. Međutim, čak i kod onih bez ovog problema tokom života, u određenom trenutku se javlja potreba za naočarima koja pomažu olakšano čitanje i gledanje na blizinu, pa ih usled toga nazivamo naočarima za blizinu. Naime, negde nakon 40. godine života kod čoveka se javlja stanje koje se naziva presbiopija, odnosno staračka dalekovidost, zbog čega jesu potrebne naočare iako do tog trenutka nikada nije bilo potrebe za tim. 

Međutim, stvar se pogoršava kod onih koji su često za kompjuterom i njihov posao zavisi od toga, jer se kompjuter nalazi na srednjoj udaljenosti od oka, što već inicira da je potrebno uz sebe imati dva para naočara. Još ukoliko imate od ranije naočare za daljinu, znači da ćete biti okruženi sa 3 različita para naočara, što za sobom vodi potrebnu bolju organizaciju, stalno menjanje naočara, a i prilično visoke finansijske izdatke za najmanje 3 rama i najmanje 3 para dioptrijskih stakala jer su za progresivna stakla cene znatno niže nego da kupujete naočare za sve tri dioptrije. Ali, u svemu tome postoji rešenje koje se naziva multifokalne naočare.

Multifokalne naočare

Ukoliko imate sve probleme koje smo opisali u prethodnih nekoliko rečenica, onda je odgovor potvrdan, definitivno su vam potrebne multifokalne naočare kako biste brže i bolje funkcionisali kroz svoju svakodnevnicu. Progresivna stakla za naočare specifična su jer u sebi mogu sadržati više dioptrija odjednom, a da se taj prelaz između njih ne vidi ni u naznakama. Do pre su u ove svrhe korištenje naočare sa bifokalnim staklima, sa dioptrijom na blizinu i daljinu, ali osim što srednja udaljenost nije bila „pokrivena“, prelaz između dioptrija je i te kako vidljiv, jer je poput prozorčeta u samom staklu, što verovatno možete videti i danas često kod starijih korisnika ovih stakala. 

Multifokalne, tačnije progresivne naočare, nemaju ove prelaze, već stakla izgledaju sasvim obično kao i svaka druga. Osim toga, prelaz između dioptrija je progresivan, mekan i neopterećujući, pase u trenutku menjanja ugla gledanja ne javlja napetost ili neki neprijatan osećaj u oku, već sasvim normalno i veoma jasno možete videti kako na daljinu, tako i u narednom trenutku kada pogledate ka kompjuteru što je srednja udaljenost, a tako i kad oko spustite da nešto pročitate ili pogledate na blizinu. Multifokalne naočare su odličan izbor za sve, a svakako najbolji i najneophodniji za one koji vode aktivan, savremen život, u kojem baš nema često mesta za traženje drugih naočara, njihovo čišćenje i sve što ide pre same upotrebe.

Progresivne naočare su sasvim kao i sve druge. Na njima možete postaviti foto osetljive receptore, budući da čest problem pored lošijeg vida jeste i to što svetlost dnevna ne prija oku. Pored toga, multifokalne naočare mogu biti sa slojem zaštite od računara, mogu biti sunčane, polarizovane... Kao i sve, tako se mogu staviti Multifokalna stakla za naočare koja se ne umažu od otisaka prstiju, sa zaštitom od magljenja, kao i sa zaštitom od grebanja, što je jedan od čestih problema kod naočara za vid. Sa svim ovim referencama, jasno je zašto su progresivne naočare sve popularnije i traženije.Srodni tekstovi:


Kako povezati kompjuter i TV preko HDMI kabla?

Povezivanje dva ili više različitih uređaja danas je nešto što se vrlo lako mož...

Detaljnije

Brzo do novca – hitne pozajmice

Život je nepredvidljiv i može se dogoditi da vam je potrebna hitna novčana pozajmica. Iznenadni veli...

Detaljnije

Efikasan način grejanja sledeće grejne sezone – toplotne pumpe

Da li već sada razmišljate kako ćete se ogrejati tokom sledeće grejne sezone? Računate li ili...

Detaljnije

Stvari o kojima morate da razgovarate sa svojim ginekologom

Kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, teško je uvek znati šta sve spada ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS