Da li ste znali? Zanimljivosti o Meksiku


Turizam Turizam

Meksiko (zvanično Sjedinjene Meksičke Države) je država u Severnoj Americi koja se graniči sa SAD, Gvatemalom, Belizeom i izlazi na Tihi okean, Meksički zaliv i Karipsko more. Osim zanimljivog geografskog položaja, poznata je i po specifičnoj kulturi i tradiciji, kao i nekim od najlepših plaža na svetu. 


Ne čudi što je putovanje u Meksiko izbor miliona turista iz celog sveta, koji jedva čekaju da i uživo dožive ono o čemu su toliko slušali i čitali.

Najzanimljivije o Meksiku:


1. Meksiko Siti je grad koji ima najveći broj taksija na svetu - oko 100.000 vozila svakog dana krstari ulicama meksičke prestonice.


2. Sve do Američko-meksičkog rata 1848. godine, San Francisko se nalazio u Meksiku!


3. Posle Brazila, Meksiko je drugi po broju katolika i rasprostranjenosti katoličke vere.


4. Amerikanci više nisu najdeblja nacija na svetu, već su to Meksikanci! Godine 2013. je stopa gojaznih u Meksiku iznosila 30.8%, što je za 0.8% više nego u Sjedinjenim Američkim Državama.


5. Meksiko se nalazi u najpoznatijoj zoni zemljotresa i aktivnih vulkana.


6. Od 2000. godine se broj ilegalnih prelazaka iz Meksika u SAD smanjio za 80%.


7. Borba bikova je nacionalni sport u Meksiku, koji su u ovu državu doneli španski osvajači. Ipak, trenutno je fudbal mnogo pupularniji.


8. Granica između Meksika i SAD je druga po veličini granica na svetu.


9. Žene nisu imale pravo glasa na predsedničkim izborima u Meksiku sve do 1958. godine.


10. Godine 1917. Nemačka je pozvala Meksiko da postane učesnik Prvog svetskog rata tako što će napasti SAD. Meksiku je tada obećan povrat teritorija koje je izgubio u Američko-meksičkom ratu 70 godina ranije, a reč je o Teksasu, Arizoni i Novom Meksiku.


11. Meksiko je poznat po izvozu nafte, ali je poznat i po proizvodnji soli. Čak, Meksiko je najveći proizvođač soli u svetu.


12. 90% vatrenog oružja koje se nalazi u Meksiku je prošvercovano iz SAD. U ovoj državi postoji samo jedna prodavnica oružja.


13. Sa osnovnim obrazovanjem se u Meksiku počinje sa pet godina, a sa srednjim u jedanaest.


14. Olmeci su prva veća civilizacija koja je živela na teritoriji današnjeg Meksika. Oni su se pojavili u 15. veku pre nove ere, a nestali su u 4. veku nove ere. Stvorili su prvo pismo na američkom kontinentu, prvi su gradili piramide i izmislili su igru sa loptom.


15. Najmanji vulkan na svetu se nalazi u Meksiku i visok je svega 43 metra.


16. Meksiko i SAD imaju jako zanimljivu tradiciju. Svake godine u određeno vreme stanovnici grada Nako u Arizoni i stanovnici istoimenog grada u Meksiku igraju odbojku preko ograde koja deli ove dve države.


17. Meksiko je glavna turistička atrakcija u Latinskoj Americi i deseta najposećenija zemlja na svetu, otkriva Svetska turistička organizacija. Najposećeniji je Akapulko koji se nalazi na obali Tihog okeana i koji godišnje poseti oko 2 miliona turista.


18. Teksas je 1836. godine proglasio nezavisnost od Meksika i bio je nezavisna država sve do 1845. kad se pridružio Sjedinjenim Američkim Državama.


19. Jaguar je najveća divlja mačka u Severnoj Americi koja se može pronaći i u Južnoj meksičkoj džungli.


20. La Esperanza je mesto u Meksiku gde se ljudi ritualno tuku pesnicama kako bi od bogova zatražili dobru kišnu sezonu. Simbolično, svaka kap krvi predstavlja kap kiše te se sa ovim ne prestaje dok se dobro ne prokrvari! Ovaj događaj se održava svake godine početkom maja.


21. Najmanji pas na svetu, čivava, potiče iz Meksika.


22. Godine 1985. jak zemljotres od 8 stepeni Rihterove skale pogodio je Meksiko Siti. Skoro sve novorođene bebe koje su se tada nalazile u porodilištu koje je srušeno, preživele su čak sedam dana bez hrane, vode, toplote i ljudskog kontakta.


23. U Meksiku živi preko 50 vrsta kolibrija i više vrsta pelikana.Srodni tekstovi:


Koferi za putovanja, ali i sve druge prilike

Dobro se zapitajte pre kupovine kofera šta od kupovine istog očekujete. Zavisi da li vam je p...

Detaljnije

LED trake od a do š

LED trake postaju sve popularnije rešenje za kućnu rasvetu. Postoji mnogo prednosti ovog tipa...

Detaljnije

U zdravom telu zdrav duh

Vreme zahteva od nas da smo stalno na „nogama“, dok ne dođe veče i onda posle obilne več...

Detaljnije

Sublimaciona štampa – boje koje ostavljaju bez teksta

Marketing je bitan deo poslovnih procesa najvećeg broja preduzeća – bez obzira na delatnost, v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS