Da li je ljubomora znak da ne verujete dovoljno partneru?


Zdravlje

Oni koji ne mogu da skriju ljubomoru u vezi su skloni da to tumače sa aspekta prevelike ljubavi. Ipak, oni koji su meta takvih partnera se ni u kom slučaju ne mogu osećati lepo u toj vezi, bez obzira da li je u pitanju velika ljubav ili ne.

Poverenje u vezi je najbitnije


Brojni savremeni psiholozi i uopšteno stručnjaci, koji se bave izučavanjem međuljudskih odnosa su gotovo jednoglasni u stavu da je u jednoj vezi najbitnije poverenje i međusobno poštovanje, odnosno uvažavanje razlika među partnerima. Ukoliko nema poverenja, nemoguće je izgraditi zdrav međusobni odnos.

Međutim, danas više nego inače, su dostupne mnoge, da tako kažemo zamke, u koje mogu upasti čak i najverniji partneri. Čini se da je najčešći vid varanja vezan za društvene mreže i komunikaciju sa raznim ljudima na njima. Naravno da mnogi koji to čine smatraju da ni ne čine zapravo ništa loše, jer nisu fizički prevarili partnera, ali je svakako činjenica da je to možda i gori vid varanja.

Ukoliko ste skloni ljubomornim scenama, onda je vrlo verovatno da vam je palo na pamet i špijuniranje partnera, što u određenim slučajevima može da izazove kontra efekat. Zapravo, gotovo uvek to mnogo više optereti osobu koja prati i špijunira partnera, nego njega ili nju lično.


Kada početi sa proverom partnera?


Iako u principu nije preporuka da se opterećujete time da li vas partner vara ili ne, postoje znaci koji itekako ukazuju na to da u jednoj vezi nešto nije u najboljem redu.

Često psiholozi i uopšteno brojni stručnjaci, koji se bave izučavanjem partnerskih odnosa, navode da se mnogi trude da prenebregnu brojne znake, koji jasno pokazuju da ih partner na neki način vara.

Obično se to ogleda u činjenici da odjednom počinje duže da ostaje na poslu, zatim ima različite neplanirane poslovne ručkove i sastanke u vreme kada ne bi trebalo. Sem toga, gotovo uvek siguran znak da vas partner vara na neki način jeste i skrivanje mobilnog telefona, zatim stavljanje šifre na računar ili laptop i slični detalji. Ipak, ne mora baš uvek to da znači da vas vara, već jednostavno možda ima neku poslovnu tajnu koju u tom trenutku želi od vas iz nekog razloga da skrije.

Naravno da se ne savetuje špijuniranje partnera, zatim korišćenje brojnih savremenih tehničkih sredstava za praćenje njegovih aktivnosti, ali bi svakako trebalo da obratite pažnju na znake koji vam se ukazuju.

Dakle, nemojte odmah kupovati špijunski softver ili prisluškivače, te mnoga druga savremena sredstva za špijuniranje, već jednostavno se potrudite da pokušate ponovo da doprete do svog partnera i saznate zbog čega se drugačije nego ranije ponaša prema vama.

Takođe je dobro i da se potrudite da ponovo oplemenite vaš međusobni odnos, jer se jednostavno može desiti da je došlo do određenog zahlađenja ili promena, koje nisu izazvane spoljnim faktorom, odnosno postojanjem drugog muškarca ili žene u životu vašeg partnera. Naravno da svaka veze ima oscilacije, koje su sasvim normalne i očekivane, ali ipak treba obratiti pažnju na promene u partnerovom ponašanju i pokušati pronaći uzrok za njih.


Ekstremni slučajevi ljubomore među partnerima


Da rezimiramo, ljubomora u granicama se može smatrati normalnom, ali sve što je preterano, sa aspekta psihologije ne može da bude tretirano kao normalan odnos. Dakle, ekstremni slučajevi ljubomore među partnerima naravno postoje i dovode do vrlo neprijatnih situacija.

Nemojte smatrati da je vaša veza zdrava ukoliko imate obavezu i dužnost da se javite partneru svakog trenutka, kako bi on imao jasan uvid u vaše kretanje i aktivnosti. Oduzimanje slobode se ne može smatrati ljubavlju ni poštovanjem.

Ukoliko se kod jednog od partnera ljubomora javi tokom veze, vrlo je verovatno da postoji određena doza nesigurnosti u vaš odnos. Zato ako želite da ga čuvate i unapredite, definitivno bi trebalo i nešto da preduzmete po tom pitanju.Srodni tekstovi:


Štampa na šoljama – uspomena na porodične i poslovne veze

Ukus prve jutarnje kafe, za mnoge, ne može se zameniti ni jednim drugim ukusom, ako je kod kuće ili ...

Detaljnije

Saveti za održavanje parketa i laminata

Jedan od radova koji ćete sasvim sigurno imati u svom domaćinstvu makar jednom u životu jeste zamena...

Detaljnije

Savršenstvo u jednostavnosti: Srebrni prsten kao simbol elegancije

Srebrni prsten je jedan od najpopularnijih i najuniverzalnijih komada nakita. Izuzetno je popularan ...

Detaljnije

Kako u današnje vreme odabrati pouzdanog estetskog hirurga

Estetska hirurgija ima za cilj da pomogne rešavanje pojedinih zdravstvenih problema koji nere...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS